Първият в историята случай на дете излекувано от ХИВ

Частици на ХИВ инфектират човешка Т-клетка. Снимка: NIAID, NIH

Частици на ХИВ инфектират човешка Т-клетка. Снимка: NIAID, NIH

Д-р Дебора Персауд от университета Джонс Хопкинс съобщи за първия в историята документиран случай на дете излекувано от ХИВ.

Двугодишното дете от Мисисипи било диагностицирано със заболяването още с раждането си. То веднага било подложено на антирертровирусна терапия, но на 18 месеца тя била спряна.

Въпреки ненавременното прекратяване на лечението, когато 5 месеца по-късно детето било подложено на тестове, се оказало, че вируса на заболяването не може да бъде детектиран. Били направени редица много чувствителни тестове, които потвърдили отсъствието на ХИВ.

Според д-р Персауд, извършените при раждането тестове поставят извън съмнение факта, че майката и детето са били ХИВ-позитивни. 

Единственият друг случай на човек излекуван от вируса е този на Тимъти Браун, т.нар. „Берлински пациент“. През 2006г., по време на лечение на ХИВ, на Браун била поставена диагноза левкемия. Лекарът му успял да се справи със заболяването посредством трансплантация на стволови клетки от човек с генетична мутация, благодарение на която имал имунитет срещу ХИВ. След лечението Браун не възобновил ХИВ-терапията си, а заболяването не се завърнало.

Според учените новият случай свидетелства за това, че различни популации от ХИВ-позитивни могат да бъдат третирани успешно по различен начин. Докато лечението на Тимъти Браун е резултат от сложна, свързана с висок риск и скъпа поредица от процедури, терапията на детето от Мисисипи е разчитала на сравнително евтин курс антиретровирусни медикаменти.

„Факта, че лечението изглежда беше постигнато само с антиретровирусна терапия показва, че е императивно да научим повече за имунната система на новороденото, как се различава от тази на възрастен човек и какви фактори са направили възможно това детето да се излекува“, казва д-р Руена Джонстън, вицепрезидент на организацията amfAR субсидирала изследването. (Източник: amfAR, The Foundation for AIDS Research)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!