Първото бионично око възстанови частично зрението на над 60 души

Илюстрация на част от системата Argus II, показваща имплантираните чрез хирургия в окото компоненти. Изображение: Second Sight

Илюстрация на част от системата Argus II, показваща имплантираните чрез хирургия в окото компоненти. Изображение: Second Sight

След многогодишни изследвания първата бионична очна протеза бе създадена в САЩ и вече е имплантиранa на повече от 60 незрящи в целия свят, които частично възстановиха зрението си.

Устройството, наречено Argus II, е разработено от калифорнийската компания Second Sight Medical Products. То включва 60 електрода, които се имплантират в ретината, както и очила, снабдени с миниатюрна камера. Протезата вече е одобрена от европейските регулаторни органи и се очаква скоро същото да направят и от американското Управление за храните и лекарствата.

Хората, засегнати от пигментна ретинопатия – рядко генетично заболяване, което води до дегенериране на фоторецепторите на ретината, могат да възстановят частично зрението си благодарение на Argus II. В здраво око, фоторецепторите превръщат уловената от окото светлина в електрохимични сигнали, които стигат до мозъка посредством оптичния нерв. „Протезата [Argus II] работи като замества функцията на фоторецепторите“, казва Брайън Мек от компанията. В САЩ от заболяването страдат около 100 000 души.

В клиничните тестове на Argus II участвали 30 напълно слепи пациенти на възраст между 28 и 77 години. Мек казва, че резултатите варират от пациент на пациент. „У някои се наблюдава леко подобрение, докато други правят невероятни неща като четене на заглавия на вестници“, казва той.

В някои случаи пациентите различавали дори цветове. „[Участниците] главно виждат черно-бяло, но наскоро демонстрирахме, че можем да предизвикаме и цветоусещане“, допълва представителят на компанията.

Argus II се продава в редица европейски страни, а цената е 73 000 евро. В САЩ още няма определена цена, но се очаква да е по-висока. Видеото представя протезната система:

Това не е единствената съществуваща разработка на бионична очна протеза. Други изследователи също работят върху бионично око, което предоставя по-голяма резолюция на образите с помощта на повече електроди, имплантирани в ретината. Екипът на Джон Уайът от Масачузетския технологичен институт (MIT) работи върху система, която ще има до 400 електрода.

Учени от Станфордския университет пък предлагат съвсем различен подход, базиран на миниатюрни фотоволтаични клетки, които да се използват вместо електроди. „Смятаме, че е възможно да се имплантират до 5 000 подобни клетки в задната част на окото, което на теория би осигурило 10 пъти по-голяма резолюция“, отбеляза Джордж Гьотц от екипа. Тази система би могла да помогне на хора, загубили зрението си вследствие на дегенериране на макулата с напредването на възрастта.

Въпросните фотоволтаични клетки превръщат светлината в електрически импулси, които стимулират нервните клетки на ретината, а те изпращат сигнали до мозъка. Системата бе тествана успешно върху плъхове и се очаква първото клинично проучване върху хора да започне до една година. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!