Първото бионично око!

Австралийка, лишена от зрение от 30 години, е видяла „слаб проблясък“, след като й е имплантиран първият в света прототип на бионично око, предадоха Ройтерс и ДПА.

54-годишната Даян Ашуърт е ослепяла в резултат на наследствено заболяване, известно като пигментозен ретинит. Сега зрението й е частично възстановено благодарение на прототипа на бионично око, поставен й по хирургичен път в болница в Мелбърн и свързан с устройство в лаборатория.

„Внезапно видях проблясък…невероятно е. След всяка стимулация пред очите ми се появяваше различна форма“, е споделила Ашуърт след включването на устройството.

Ретиналният имплант е проектиран, разработен и тестван от консорциума „Bionic Vision Australia“. Бионичното око възстановява частично зрението, така че пациентът да различава основни контрасти и очертания като тъмни и светли обекти.

Устройството има 24 електрода, които изпращат импулси към нервните клетки в очите, подобно на естествените електроимпулси при нормално зрение. В прототипа жица в задната част на окото е свързана с рецептор зад ухото. Рецепторът се включва към лабораторен апарат, чрез който специалистите контролират изпращаната към окото информация. По този начин учените могат да проследят реакциите на мозъка.

Ръководителят на екипа Дейвид Пенигтън казва, че резултатите надхвърлят очакванията им и засилват увереността им, че с разработването на същинско бионично око ще могат напълно да възстановяват изгубено зрение. Специалистите обясняват, че същинското бионично око ще разполага с визуален процесор, който ще изгражда образи чрез светлинни проблясъци, и с външна камера.

Бъдещите прототипи ще имат по 1000 електрода, за да се постигне „полезно“ зрение, благодарение на което пациентите ще могат да се придвижват без чужда помощ. По данни на Световната здравна организация незрящите хора по света са 39 милиона, а тези с отслабено зрение – 246 милиона. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: