Quantified Self – ново поколение учени

Ентусиасти от цял свят използват научен подход, за да разберат повече за тялото и живота си.   Всеки може да се присъедини!

Когато искаме да подобрим състоянието си отиваме на лекар или четем информация в интернет.  Но тази информация обикновено е обобщена и не винаги достатъчно адекватна за нашия случай.  Quantified Self е група от ентусиасти, които събират данни за себе си, за да намерят начин да подобрят най-различни неща в живота си.  Участниците в Quantified Self споделят идеите си в интернет (http://quantifiedself.com). 

Експериментите са най-различни.  Някои са свързани с измервателни джаджи.  Например, един изследовател от Ливърпул разказва как е научил за ефектите на калоричните сандвичи, алкохола и дори Коледните празници върху тялото си, чрез измерване на пулса си в продължение на цяла година. 

Други експерименти са много по-лесни, но също толкова ефективни.   Млад дизайнер от Англия успешно е свалил 20 kg от оригиналните си 100 kg за 18 месеца по интересен начин – всеки ден в 3 следобед е записвал думата „летаргичен” или „енергичен” на малко листче, в зависимост от това как се чувства в момента.  Така е започнал да забелязва повече състоянието си. Свързвайки го с това, коeто е ял на съответния ден, той изменил отношението си към различни храни.  Неусетно някои храни станали от „много вкусни” – „доста тежки” и той естествено е свалил килограмите си.

Полезни малки експерименти като тези стават все повече – Quantified Self вече има над 5000 участници в 11 страни.  Всеки от тях научава повече за себе си и споделя с останалите.  Разбира се резултатите от един експеримент са силно индивидуални и не трябва да се счита, че ще са същите при друг човек.   Целта на Quantified Self е по-скоро да даде идеи на всеки за начини, по които с научен подход и (понякога) с малко технологии може да подобри качеството си на живот. 

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!