Разработиха прототип на лекарство срещу махмурлук

С по-нататъшни изследвания откритието може да бъде използвано като превантивна мярка или антидот за алкохолна интоксикация, казват учените. Снимка: UCLA

С по-нататъшни изследвания откритието може да бъде използвано като превантивна мярка или антидот за алкохолна интоксикация, казват учените. Снимка: UCLA

Екип от учени от университета на Калифорния (UCLA) е разработил хапче, което имитира действието на черния дроб и значително ускорява елиминирането на алкохола в тялото, казват в комюнике от институцията. 

В научната публикация за откритието, екипа на Юнгфер Лу описва метода, по който два допълващи действието си ензима били поставени в малка капсула. Ензимите въздействат химически върху алкохола в храносмилателната система независимо от функционирането на черния дроб. 

„Хапчето действа по изключително сходен на черния дроб начин“, казва Лу. „С по-нататъшни изследвания, това откритие може да бъде използвано като превантивна мярка или антидот за алкохолна интоксикация“, обяснява той.

Естествено съществуващи в тялото ензими често работят в тандем за да трансформират едни молекули в други или за да елиминират токсини. Лу и екипа му използвал ензимите алкохолна оксидаза и каталаза, които извършват отделни етапи в преобразуването на алкохола. Било установено, че поставени заедно, те ефективно го елиминират.

Капсулата, в която били поставени ензимите, е с размер само няколко десетки нанометра. Тя осигурява защита и позволява на ензимите свободно да взаимодействат с алкохолната молекула.

Учените тествали своето изобретение върху мишки и установили, че нивата на алкохола в тези приели капсулата падали по-бързо, отколкото в контролната група. При мишките, приели ензимния коктейл, алкохолът в кръвта спрямо контролата бил 10,1% по-нисък след 45 мин., 26,1% по-нисък след 90 мин. и 36,8% по-нисък след 3 часа. (Източник: University of California, Los Angeles)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: