Слънцето вероятно намалява риска от артрит

Една теория, обясняваща резултатите от изследването, е че образуващият се в тялото при досег със слънчевите лъчи витамин D,  оказва влияние върху вероятността от развиване на заболяването.

Една теория, обясняваща резултатите от изследването, е че образуващият се в тялото при досег със слънчевите лъчи витамин D, оказва влияние върху вероятността от развиване на заболяването.

Слънчевият климат вероятно намалява опасността от ревматоиден артрит, съобщи BBC, позовавайки се на американски учени.

В изследването на учените от Харвардския Медицински Институт били включени две групи от повече от 100 000 жени. В първата участващите били проследени след 1976г., а във втората – след 1989г. Здравословното състояние на жените в двете групи било сравнено на базата на оценки за UV-B радиация, на която са били изложени в зависимост от локацията, където живеят.

За жените, които живеели в най-слънчевата част на САЩ – от групата проследена след 1976г. – рискът от ревматоиден артрит бил с 21% по-нисък. При тези проследени след 1989г., обаче, нивата на UV радиация нямали никакъв ефект върху риска от развиване на заболяването.

„Нашето изследване се добавя към растящия брой сведения които сочат, че излагането на UV-B радиация е свързано с намален риск от ревматоиден артрит“, казват авторите на публикацията.

Те поясняват, че липсата на ефект от слънцето при втората група, вероятно се дължи на различното отношение към слънцезащитата – например употребата на кремове със защитен фактор.

Една теория, обясняваща резултатите от изследването, е че образуващият се в тялото при досег със слънчевите лъчи витамин D, оказва влияние върху вероятността от развиване на заболяването. Ниските нива на този витамин в тялото вече са били свързвани с други болестни състояния на имунната система като множествена склероза, например.

Специалистите обаче предупреждават, че не е необходимо хората да стоят по цял ден на слънце, тъй като прекомерното излагане на UV-B радиация увеличава риска от образуване на ракови клетки. Достатъчни са по 15 минути на ден през летните месеци, с изложени на слънцето ръце и лице. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!