Спасиха живота на бебе благодарение на 3D принтер

Бебето Каиба започнало да диша съвсем нормално след операцията. Снимка: University of Michigan Health System

Бебето Каиба започнало да диша съвсем нормално след операцията. Снимка: University of Michigan Health System

Американски лекари за пръв път направиха шина за дихателни пътища с 3D принтер и спасиха живота на бебе, чието дишане спираше почти всеки ден.

В случая с малкия Каиба Джионфридо, лекарите не трябвало да губят нито момент.

В следствие на родилен дефект, дихателната система на Каиба често „блокирала“, което спирало дишането, а често и сърцето му. Лекарите от Мичиган, поели случая, работели върху изкуствени шини от известно време, но още не били изпробвали новаторската терапия.

За един ден те принтирали 100 малки тръбички, използвайки насочвани от компютър лазери, които натрупвали и споявали тънки слоеве специална пластмаса, за да се получат конфигурации с различна форма и големина. На следващия ден, със специално разрешение от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, те имлантирали една от тръбичките на Каиба – първият път, в който се провежда подобна операция.

В резултат от това бебето, което според предишните прогнози едва ли щяло да излезе от болницата живо, започнало да диша съвсем нормално. Тогава Каиба бил на три месеца. Сега е почти на 19 и скоро ще му бъде махната тръбата от трахеотомията, поставена, когато бил на няколко месеца и не можел да диша без помощта на машина. Откакто се е прибрал в къщи преди година, Каиба не е имал нито една криза.

3D принтираната шина, спасила живота на Каиба. Снимка: University of Michigan Health System

3D принтираната шина, спасила живота на Каиба. Снимка: University of Michigan Health System

3D принтираната шина е поставена около дефектния бронх, които е зашит за нея, за да се попречи на затварянето му.

На шината има прорез, който й позволява да се разширява с растенето на Каиба. Пластмасата, от която е направена ще се разгради сама за три години. През това време около нея трябва да се образува здрава тъкан, която да поеме ролята й.

Независими експерти похвалиха работата и потенциала на технологията за принтиране на човешки части. „Това е бъдещето“ – каза д-р Робърт Уедърли, педиатър от университета на Мисури в Канзас. „Впечатлен съм от това, което са успели да постигнат“, допълни той. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!