Средство обръща процеса на посивяване на косата

Според учените PC-KUS може да излекува състоянието, причиняващо посивяването на косата. Снимка: SalFalko/flickr

Според учените PC-KUS може да излекува състоянието, причиняващо посивяването на косата. Снимка: SalFalko/flickr

Международен екип учени от Холандия, Германия и Великобритания разработи средство, с което процеса на посивяване на косата може да стане обратим. 

Този често срещан ефект от остаряването се дължи на естественото натрупване във фоликула на косъма на избелващото вещество водороден пероксид.

Средството, наречена от учените PC-KUS, въздейства върху този процес и по този начин атакува причината за проблема, а не неговите симптоми.

PC-KUS се нанася локално и се активира от въздействието на слънчевите лъчи. То спира вътрешното избелване на косъма и според учените позволява състоянието да бъде излекувано. 

„От много генерации хората използват различни средства, за да прикрият сивата си коса“, коментира д-р Джералд Вайсман, редактор на журнала FASEB, публикувал изследването. „Но за първи път се разработва лечение, което атакува проблема в неговия корен“.

Веществото PC-KUS се оказало ефективно и при лечението на сравнително често срещаното заболяване, причиняващо избелване на кожата, наречено витилиго.

Учените не поясняват кога средството ще стане достъпно на пазара. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!