Учени смятат, че са открили какво причинява мигрените

Изследването противоречи на общоприетата теория, обясняваща тежкия главобол с разширяването на кръвоносни съдове от външната страна на черепа. Снимка: E-MagineArt.com

Изследването противоречи на общоприетата теория, обясняваща тежкия главобол с разширяването на кръвоносни съдове от външната страна на черепа. Снимка: E-MagineArt.com

Датски учени смятат, че са направили ключово откритие за това какво причинява мигрените – стъпка, която може да спомогне за разработването на по-добро третиране на състоянието.

Изследването противоречи на общоприетата теория, обясняваща тежкия главобол с разширяването на кръвоносни съдове от външната страна на черепа. Новото проучване показва, че болката вероятно се дължи на това, че нервни влакна около кръвоносните съдове стават изключително чувствителни.

В рамките на тестовете учените изследвали с ядреномагнитен резонанс 19 жени, страдащи от състоянието, като насочили вниманието си върху артериите им по време на пристъп.

Жените били здрави и се оплаквали от мигрена без аура – т.е. нямали нарушения в зрението. Тази особеност според учените означава, че главоболието се ограничава само в едното полукълбо на мозъка, а другото остава незасегнато. Поради това може да се направи сравнение на двата дяла.

Противно на вярванията се оказало, че по време на пристъп кръвоносните съдове не се разширяват. Това накарало учените да потърсят друг механизъм. Артериите извън черепа не търпели изменение, а тези вътре само леко се разширявали от страната, където се чувствала болката.

Изследователите решили да проверят как действа често предписваното за мигрена лекарство „Суматриптан“. На пациентите им било дадено от него преди сесия с ядреномагнитен резонанс. Оказало се, че артериите вътре в черепа оставали леко разширени, въпреки преминаването на болката. Това означавало, че лекарството не действа по-начина, по който се смята.

Според новата теория на учените болката по време на мигрена се причинява от това, че нервни влакна около кръвоносните съдове стават много чувствителни.

„Разкритията дават индикации за това, че настъпват изменения в нервния контрол на кръвоносните съдове локално в мозъка и в същото време има промяна в регулацията на болката“, казва Хелге Каш от университета Аархус по повод на проучването. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!