Учени създадоха бъбречна тъкан от стволови клетки

Учените смятат, че това е важно постижение, но че трябва да бъдат преодоляни още много пречки преди да се достигне до активно лечение. Изображение:  NIH

Учените смятат, че това е важно постижение, но че трябва да бъдат преодоляни още много пречки преди да се достигне до активно лечение. Изображение: NIH

Японски учени оповестиха, че са създали за пръв път в света бъбречна тъкан на базата на индуцирани плурипотентни стволови клетки, предаде Франс прес.

Бъбреците имат сложна структура, която трудно може да бъде възстановена след увреждането им.

Учени под ръководството на проф. Кенджи Осафуне от Центъра за изследвания върху индуцираните плурипотентни стволови клетки към Университета на Киото са отгледали култура от мезодермална тъкан като тази, от която са изградени главно бъбреците.

Успехът на метода е над 90-процентен след 11-дневно отглеждане на подобна култура. Откритието е първи етап към трансплантация на бъбречна тъкан, генерирана от индуцирани плурипотентни стволови клетки. То дава надежди на пациентите с увредени бъбреци, които разчитат на диализа.

Проф. Осафуне отбелязва, че трябва да се преодолеят още много пречки, преди да се стигне до лечение. „Все още не знаем дали присаждането на нови клетки наистина ще лекува бъбречни болести“ казва той.

 Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!