Учени успешно създадоха функциониращ бъбрек

Специалисти от Масачузетската многопрофилна болница в Бостън са създали в лаборатория функциониращи бъбреци на плъхове. Биоинженерното постижение е важна крачка напред в посока спасяването на хиляди животи и превръщането на даряването на органи в отживелица.

Органите са получени чрез освобождаване на бъбреците от клетките им с препарат, в резултат от което остава само „скеле“ – триизмерна рамка от влакнестия протеин колаген, която включва всички важни функционални части.

След това специалистите „посяли“ скелето с бъбречни клетки от новородени плъхове и клетки, изграждащи лигавицата на кръвоносните съдове, взети от човешки донори. Между три и пет дни по-късно учените вече разполагали с произведените по биоинженерната технология бъбреци.

Така получените органи били тествани в наподобяващо диализа устройство, което прекарвало кръв през тях. Точно както се очаква, те я филтрирали и произвеждали урина.

Но най-важният тест за бъбреците бил трансплантирането им в плъхове. Макар, че не се оказали толкова ефективни като истинските, създадените по изкуствен път органи се справили задоволително, твърдят учените.

Ако постижението при плъховете бъде повторено при хора, то пациентите, чакащи за донорски органи, могат да се сдобият с нови органи, получени от собствените им клетки. Технологията ще изисква наличието на човешки бъбрек, който да се използва за скеле, но не е нужно той да е в доброто функционално състояние, необходимо за трансплантация. 

От друга страна използването на клетки от самия пациент за изграждането на орган намалява риска от отхвърляне при трансплантирането му след това.

В САЩ 100 000 души с бъбречно заболяване в напреднал стадий са включени в списъците за чакане на трансплантация. Всяка година между 5000 и 10 000 от тези чакащи умират, защото не успяват да получат орган. (Източник: БТА, изображение на извадка: NIH)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!