Учени успяха да „видят“ болката с мозъчно сканиране

Изображения получени с ядреномагнитен резонанс на мозъка на участници в експеримента. Изображение: University of Colorado Boulder

Изображения получени с ядреномагнитен резонанс на мозъка на участници в експеримента. Изображение: University of Colorado Boulder

Неврологичният подпис на болката бе наблюдаван от учени чрез сканиране на мозъка в проведен от тях експеримент. Откритието може да открие пътища за разработване на тестове за обективно отчитане на силата на това усещане.

„В момента не съществува клинично приемлив начин да се измерва болката или други емоции, освен да се попита дадения човек какво чувства“, заяви водещият автор на публикацията Тор Уейджър .

Учените анализирали резултатите от сканирането с ядреномагнитен резонанс на мозъка на 114 доброволци, докато кожата на ръката им била подложена на топлина с различен интензитет. Специален софтуер позволил на авторите на изследването да идентифицират неврологичния отпечатък на болката.

„Открихме модел между различни системи в мозъка, който е показателен за това каква болка изпитват хората в отговор на болезнена топлина“, поясни Уейджър.

Обратно на очакваното, този неврологичен отпечатък се припокривал при различни хора и това позволило на учените да предсказват интензитета на преживяването с 90-100-процентна точност.

Според резултатите от предишно проучване мозъчната активност при раздяла с любим човек е подобна на тази, свързана с физическа болка. На част от доброволците, които наскоро били „скъсали“, им била показана снимка на тяхната бивша половинка и при това отново била наблюдавана мозъчната активност. Новооткритият модел на болката свързана с болезнена топлина не бил регистриран.

В последвали тестове учените установили, че неврологичният отпечатък става по-слаб при хора, които предварително са приели болкоуспокоителни.

Резултатите от изследването са публикувани в New England Journal of Medicine. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,