Успяха да излекуват симптомите на аутизъм при мишки

Учените са обнадеждени от резултатите и смятат да тестват лечението в малко клинично проучване върху деца с аутизъм през следващата година. Изображение: Elaine Hsiao/Caltech

Учените са обнадеждени от резултатите и смятат да тестват лечението в малко клинично проучване върху деца с аутизъм през следващата година. Изображение: Elaine Hsiao/Caltech

Учени от Университета на Калифорния успяха да излекуват симптомите на тежкото заболяване аутизъм, откривайки ново приложение за вече известен медикамент.

Според авторите на публикацията, аутизмът е резултат от нарушаване на комуникацията между клетките, а в експеримента с мишки медикаментът е успял да нормализира положението.

„Нашата теория е, че аутизмът е следствие от това, че клетките зациклят в защитен метаболитен режим и не могат да комуникират нормално, което може да въздейства на мозъчното развитие и функция“, казва проф. Робърт Навио от университета. „Използвахме клас медикаменти, които съществуват от близо век за лечение на други заболявания за да блокираме този сигнал ‘опасност’ при мишки, което позволи на клетките да се върнат към нормален метаболизъм и да възстановят клетъчната комуникация“, обяснява той.

Според теорията на Навио и неговите колеги, голям брой генетични фактори и взаимодействия с околната среда причиняват заболяването, стимулирайки постоянна клетъчна реакция към опасност. Тази реакция е метаболичното състояние, което стои в основата на вродения имунитет и възпалителната дейност.

Митохондриите – енергийните генератори на клетката – играят основна роля в имунната система и клетъчната стресова реакция. Изследователите потърсили сигнална система, свързана с митохондриите, която да има и критично значение за вродения имунитет. Те я открили в специфични сигнални молекули, наречени митокини.

След като излязат от отделящата ги клетка, митокините се закачат за рецептори по повърхността на други клетки, предавайки сигнала. Рецепторите – наречени пуринергични – които се стимулират от митокините, имат отношение към голям спектър от биологични характеристики, свързани с аутизма.

Учените използвали веществото сурамин, което блокира тази пуринергична сигнална система. Сурамина се използва за лечение на сънна болест и е синтезиран за първи път през 1916г. Оказало се, че в мишия организъм веществото лекува симптомите на аутизъм, дори ако лечението започне много след възникването им.

Според Навио успеха при мишки не значи със сигурност, че лечението ще е успешно и при хора. Учените обаче смятат да тестват подхода си в малко клинично проучване върху деца с аутизъм през следващата година. (Източник: University of California, San Diego Health Sciences)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!