Ваксина срещу кокаиновата зависимост ще се тества върху хора

"Дори ваксинираният човек отново да посегне към кокаина, той няма да има ефект", казва д-р Роналд Кристъл, водещ автор на изследването. Снимка: Matthijs

"Дори ваксинираният човек отново да посегне към кокаина, той няма да има ефект", казва д-р Роналд Кристъл, водещ автор на изследването. Снимка: Matthijs

Ваксина срещу кокаиновата зависимост е стъпка по-близо до това да започне да се прилага при хора.

Ваксината вече е преминала предварителен етап на изпитания върху примати. Тя използва имунната система на организма и пречи на активната съставка на кокаина да достигне до мозъка и да предизвика наркотичния ефект на допамина.

„Вярваме, че тази стратегия е печеливша за тези, които са решили да се откажат от наркотика. Дори ваксинираният човек отново да посегне към кокаина, той няма да има ефект“, коментира д-р Роналд Кристъл, водещ автор на изследването.

Наркотикът създава усещане за удоволствие, защото блокира рециклирането на допамина – „невротрансмитера на удоволствието“ – в две зони на мозъка. Когато концентрацията на допамин се повиши, се получава еуфоричното усещане от въздействието на кокаина.

Във ваксината молекула наподобяваща тази на наркотика е прикрепена към вируса на обикновената настинка. Когато се инжектира, имунната система „вижда“ вируса и започва да атакува както него, така и молекулата. 

„Имунната система се приучава да гледа на кокаина като на нашественик“, казва д-р Кристал. „Щом веднъж имунните клетки се обучат да разпознават кокаина като враг, от този момента нататък, тя [имунната система] произвежда антитела срещу кокаина, веднага щом попадне в организма“, обяснява Кристал.

Първите опити с ваксината били осъществени с мишки, а на по-късен етап и с примати, чиито организъм е много сходен с този на хората. Ваксината действала 13 седмици при мишките и 7 седмици при маймуните. Все още не е известно колко често ще трябва да се инжектира при хората, за да се поддържа анти-кокаиновия ефект.

Д-р Кристал очаква клиничните проучвания с хора да започнат до 12 месеца. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!