Вегетарианската диета намалява риска от сърдечни болести с 32%

Учените смятат, че резултатите им демонстрират важната роля, която играе диетата в предотвратяването на сърдечни заболявания

Учените смятат, че резултатите им демонстрират важната роля, която играе диетата в предотвратяването на сърдечни заболявания

Риска от хоспитализация или смърт причинена от заболявания на сърцето е с 32 процента по-малък при хората с вегетарианска диета в сравнение с тези, които ядат месо и риба, съобщи АФП цитирайки изследване на Оксфордския университет.

„Разликата в риска вероятно се дължи на ефекта на холестерола и на кръвното налягане и демонстрира важната роля, която играе диетата в предотвратяването на сърдечни заболявания “ – обясни ръководителят на изследването д-р Франческа Кроу. 

Проучването е обхванало около 45 000 доброволци от Англия и Шотландия включени в „Европейско Проспективно Изследване на Рака и Храненето“, провеждано от университета в Оксфорд. 34 процента от участниците били вегетарианци.

Според учените такъв значителен процент вегетарианци е рядък в изследвания от този тип и позволява да се направи по-точно сравнение на риска в двете групи.

Участниците били включени в изследването през 90-те години на 20-ти век и при допускането си попълнили анкета с въпроси относно здравето и начина им на живот. Специално внимание, сред въпросите, се обръщало на диетата, физическите упражнения, пушенето и консумацията на алкохол.

На около 20 000 от участниците били взети кръвни проби за тестване на нивото на холестерол, а кръвното им било измерено и записано. Тази информация позволила на учените да вземат пред вид и влиянието на допълнителните фактори в изчисляването на риска от сърдечни заболявания.

Медицинската история на доброволците била проследена до 2009г. За този период изследователите отчели 1235 случая на сърдечни заболявания, като тази цифра включва 169 смъртни случая и 1066 болнични диагнози.

„Резултатите показват ясно, че рискът от сърдечносъдови заболявания е с около една трета по-нисък за вегетарианците в сравнение със съпоставимите на тях не-вегетарианци“ – каза проф. Тим Кий от екипа.

Вегетарианците имали по-ниско кръвно налягане и ниво на холестерол от не-вегетарианците.  Това се счита за основната причина за намаляването на риска от сърдечни заболявания. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: