
Колбаси. Снимка: C.P.
Въпреки че е с по-малко мазнини и повече белтъчини, многото червено месо може да предизвика сърдечно-съдови заболявания. Учени смятат, че са открили виновника – бактерии в човешката храносмилателна система, които превръщат обикновен хранителен елемент в говеждото в елемент, който забързва натрупването на плаки в артериите.
Стенли Хейзън, ръководител на отдела за сърдечно-съдова медицина в Клиниката на Кливланд, Охайо и съавтор на изследването, казва, че откритието може да даде началото на нов подход към диетите и здравето. „Бактериите произвеждат цяла яхния от молекули от храната“, обяснява той “ и тези молекули могат да имат огромен ефект върху метаболизма“.
Консумирането на червено месо е свързано с увеличен риск от смърт, предизвикана от сърдечни болести, дори, когато статистически се премахне ефекта на мазнините и холестерола. За да открият причината, Хейзън и колегите му изследвали 77 доброволеца, от които 26 вегани или вегетарианци, проследявайки ефекта на вземането на L-карнитин – хранителен елемент, намиращ се в месото и в млечните продукти.
Тестовете показали, че консумацията на L-карнитин увеличава кръвните нива на триметиламид-n-оксид (ТМАО) – елемент, за който има данни, че може да забави премахването на холестерола от кръвта.
Интересното е, че при вземането на L-карнитин като добавка, веганите и вегетарианците произвеждат много по-малко ТМАО от хората които ядат месо. Допълнителни изследвания показали, че двете групи имат различни видове бактерии в храносмилателните си системи. Според Хейзън месната диета най-вероятно създава добри условия за растежа на бактерии, които могат да превръщат L-карнитина в ТМАО.
За да разберат повече, изследователите проследили нивата на L-карнитин и ТМАО при 2,600 пациента, които регулярно посещавали кардиолог . Установили, че сами по себе си нивата на L-карнитин не се свързват със сърдечни болести. Но хората, при които имало високи нива както на L-карнитин, така и на ТМАО, имали увеличен риск от сърдечни болести. Това е допълнително доказателство, че бактериалната алхимия, а не L-карнитин сам по себе си, увеличава риска.
Според професор Хейзън, изследването трябва да служи за предупреждение не само за хората, ядящи месо, но и за тези, които взимат L-карнитин като хранителна добавка, рекламирана с обещанието за увеличаване на енергията, загуба на тегло и атлетичност. „Нито едно от тези твърдения не е доказано“, обяснява той. „Не виждам причина за който и да било да го взема“
Изследването е публикувано в сп.Nature Medicine.
Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Red meat + wrong bacteria = bad news for hearts), Chris Woolston (2013). Снимка на извадката: Charles Thompson