Вредността на червеното месо зависи от бактерии в стомаха

Колбаси. Снимка: C.P.

Колбаси. Снимка: C.P.

Въпреки че е с по-малко мазнини и повече белтъчини, многото червено месо може да предизвика сърдечно-съдови заболявания.  Учени смятат, че са открили виновника – бактерии в човешката храносмилателна система, които превръщат обикновен хранителен елемент в говеждото в елемент, който забързва натрупването на плаки в артериите.

Стенли Хейзън, ръководител на отдела за сърдечно-съдова медицина в Клиниката на Кливланд, Охайо и съавтор на изследването, казва, че откритието може да даде началото на нов подход към диетите и здравето. „Бактериите произвеждат цяла яхния от молекули от храната“, обяснява той “ и тези молекули могат да имат огромен ефект върху метаболизма“.

Консумирането на червено месо е свързано с увеличен риск от смърт, предизвикана от сърдечни болести, дори, когато статистически се премахне ефекта на мазнините и холестерола.  За да открият причината, Хейзън и колегите му изследвали 77 доброволеца, от които 26 вегани или вегетарианци, проследявайки ефекта на вземането на L-карнитин – хранителен елемент, намиращ се в месото и в млечните продукти.

Тестовете показали, че консумацията на L-карнитин увеличава кръвните нива на триметиламид-n-оксид (ТМАО) – елемент, за който има данни, че може да забави премахването на холестерола от кръвта.

Интересното е, че при вземането на L-карнитин като добавка, веганите и вегетарианците произвеждат много по-малко ТМАО от хората които ядат месо.  Допълнителни изследвания показали, че двете групи имат различни видове бактерии в храносмилателните си системи.  Според Хейзън месната диета най-вероятно създава добри условия за растежа на бактерии, които могат да превръщат L-карнитина в ТМАО.

За да разберат повече, изследователите проследили нивата на L-карнитин и ТМАО при 2,600 пациента, които регулярно посещавали кардиолог .  Установили, че сами по себе си нивата на L-карнитин не се свързват със сърдечни болести.  Но хората, при които имало високи нива както на L-карнитин, така и на ТМАО, имали увеличен риск от сърдечни болести.  Това е допълнително доказателство, че бактериалната алхимия, а не L-карнитин сам по себе си, увеличава риска.

Според професор Хейзън, изследването трябва да служи за предупреждение не само за хората, ядящи месо, но и за тези, които взимат L-карнитин като хранителна добавка, рекламирана с обещанието за увеличаване на енергията, загуба на тегло и атлетичност. „Нито едно от тези твърдения не е доказано“, обяснява той. „Не виждам причина за който и да било да го взема“

Изследването е публикувано в сп.Nature Medicine.

Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE] (Red meat + wrong bacteria = bad news for hearts), Chris Woolston (2013). Снимка на извадката: Charles Thompson

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!