Възстановиха слуха на джербили със стволови клетки

Човешки ембрионални стволови клетки в клетъчна култура

Човешки ембрионални стволови клетки в клетъчна култура

Учени са успели да възстановят слуха на глухи джербили (пустинни плъхове) с помощта на човешки ембрионални стволови клетки, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Постижението им може да доведе до нови методи за лечение на хора, страдащи от форма на глухота, причинена от нервно увреждане. Процедурата трябва да бъде тествана в по-нататъшни опити с животни, за да се оценят безопасността и дългосрочния й ефект.

Специалистите от университета на Шефилд обаче вярват, че експериментът отбелязва стъпка напред в регенеративната медицина. При хора този вид клетъчна терапия при загуба на слуха може да бъде приложена до няколко години, пишат авторите на изследването.

В експеримент с 18 гризачи учените са успели с помощта на човешки ембрионални стволови клетки да възстановят слуха им средно с 46 процента. Джербилите са избрани за теста, защото обхватът им на чуване е подобен на човешкия. Мишките – обичайният избор за лабораторни тестове – чуват на по-високи честоти.

Ембрионалните стволови клетки, използвани в експеримента, са третирани с фактори на растежа, за да могат да се развият в клетки на слуховия орган. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!