За и против най-мащабния проект след разкодирането на човешкия геном

Проектът за картографиране на мозъчната активност има много критици

Проектът за картографиране на мозъчната активност има много критици

Инициативата „Карта на мозъчната активност“ (Brain Activity Map Project) може да се превърне в най-мащабния проект след разкодирането на човешкия геном.

„Това е типът наука – на едро и със замах – която се харесва на политиците“ казва Мередит Уадман в коментара си в сп. Нейчър по темата, след което разказва за какво става въпрос:

„В годишната си реч „За състоянието на съюза” на 12 февруари, Барак Обама похвали работата, насочена към „картографиране” на дейността на мозъка. Този месец от администрацията на Обама се очаква да предоставят повече подробности за инициативата, вероятно в комбинация с публикуването на предложението за федералния бюджет за 2014 г.

Но някои учени вече се притесняват дали проектът – идея на по-малко от две години, която още се развива – ще спечели допълнително финансиране от Конгреса, или ще избута по-малките проекти на индивидуални групи във време, когато бюджетът не достига.

Идеята за картографиране на мозъчната активност възниква на среща на невробиолози и експерти в сферата на нанотехнологиите през септември, 2011 г. в Бъкингамшир, Великобритания. Малка група от учени там съставят документ с препоръки, в който описват своята амбиция да хвърлят светлина върху „непроходимата джунгла” на мозъчните функции чрез картографиране и стимулиране на невронните вериги с резолюция до единични клетки и милисекунди.

Функционалния ядрено-магнитен резонанс може да предостави общата картина на мозъчната активност, но в предложението на учените се предлага едновременното картографиране на хиляди неврони, използвайки нови средства като нанопроби или оптогенетика – манипулиране на невроните чрез светлина.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Страници: 1 2

Тагове: