За връзката между паметта и съня

Учените от UC Berkeley изследват мозъчните вълни на участник в експеримента. Снимки: UC Berkeley

Учените от UC Berkeley изследват мозъчните вълни на участник в експеримента. Снимки: UC Berkeley

Американски учени от Калифорнийския университет в Бъркли успяха да проследят по какъв начин нарушенията в съня водят до по-слаба памет.  Изследванията им показват как при остаряване увреждането на конкретен регион от мозъка води до специфични нарушения в съня, които от своя страна предизвикват трудности в запомнянето на информация.

От екиа уверени, че откритието им ще помогне за подобряване на паметта чрез повишаване на качеството на съня, съобщи сп. Nature.

Недостатъчната фаза на дълбокия сън пречи краткосрочните спомени да се „превръщат“ в дългосрочни, което се изразява със слаба памет, твърдят учените. Невробиолозите са открили, че бавните мозъчни делта вълни, които са характерни за фазата на дълбокия сън, играят ключова роля в предаването на спомените от хипокампа в зоната на префронталния кортекс – тази част от главния мозък, която съхранява дългосрочните спомени, като изпълнява ролята на „твърд диск“.

В напреднала възраст обаче спомените могат да „заседнат“ в хипокампа заради ниското качество на съня, а след това да бъдат изтрити от новите спомени. Изследователите са тествали паметта на 18 здрави младежи и девойки на 20-годишна възраст и на 15 здрави възрастни хора на 70 години след нощен сън.

Преди да легнат да спят, участниците в експеримента са научили и повторили в тестове 120 словосъчетания. По време на сън мозъчната активност на участниците е била измервана с помощта на енцефалограф. На сутринта пациентите отново са били подложени на тестове, като едновременно с това им е била извършена магнитно-резонансна томография на мозъка.

Средно качеството на дълбокия сън при възрастните хора се е оказало със 75% по-лошо, отколкото при младите, а показателите им на тестовете са били с 55% по-слаби. Откритието на групата американски учени под ръководството на доктор Матю Уолкър, доцент по психология и невробиология в Калифорнийския университет в Бъркли, обяснава причините за това защо възрастните хора забравят различни неща, например имена.

Откритието ще позволи да се използват такива методи на лечение при загубата на паметта като стимулиране на фронталния лоб на мозъка с електрически ток или с помощта на лекарства. По време на предишни изследвания учени от Германия успешно са използвали електростимуляция на мозъка при млади хора, което е позволило да се подобри дълбокият сън и да се удвои „нощната памет“.

Учените от Бъркли предвиждат да извършат подобен експеримент с възрастни пациенти, твърди РИА „Новости“. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: