Захарен диабет тип 1 „напълно излекуван“ при кучета

Екипът на Фатима Бош, провел успешното лечение на захарен диабет тип 1 при кучета. Снимка: UAB

Екипът на Фатима Бош, провел успешното лечение на захарен диабет тип 1 при кучета. Снимка: UAB

Учени от университета Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) в Барселона, ръководени от Фатима Бош, за първи път в света са излекували успешно захарен диабет тип 1 в голямо животно, се казва в съобщение на институцията.

От UAB смятат, че са постигнали много важен успех по пътя към разработване на терапия за хора.

Експерименталното лечение било проведено върху кучета, които според изследването публикувано в Diabetes, били напълно излекувани само след една единствена процедура на генна терапия. Кучетата се възстановили изцяло, а медицинските показатели при някои от тях били проследени в течение на повече от 4 години без симптомите на заболяването да се завърнат.

Процедурата по прилагане на лечението, според авторите на публикацията, е минимално инвазивна. Тя включва инжектирането на активните вещества в задните крака на кучето чрез инжекции с обикновени игли.

Веществата имат за цел да активират експресията в мускулни клетки на два гена – за инсулин и глюкокиназа. Когато работят заедно, тези гени изпълняват ролята на „глюкозен сензор“, който автоматично регулира приема на глюкоза от кръвта и ограничава излишъка от захар в нея. 

„Това изследване е първото, което довежда до дълготрайно излекуване на диабет чрез генна терапия в постановка с голямо животно“, казва Бош.

Екипът на Бош вече е тествал процедурата върху мишки, а „отличният“ резултат демонстриран с кучета дава надежди за скорошното приложение на лечението във ветеринарната практика и в крайна сметка – при хора. (Източник: Universitat Autònoma de Barcelona)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!