Физици са регистрирали частици тъмна материя с вероятност 99,81%

Силициеви детектори, които се използват в CDMS. Снимка: Fermilab

Силициеви детектори, които се използват в CDMS. Снимка: Fermilab

Колаборацията CDMS (Cryogenic Dark Matter Search – „Криогенно търсене на тъмна материя“) обяви на сайта си, че с подземен криогенен детектор са регистрирани следи от тъмна материя с вероятност 99,81%, което отговаря на три сигма.

За да се твърди със сигурност за откриването на тъмна материя във формата на вимп (от съкращението WIMP на английски за тежки слабовзаимодействащи частици), с чието търсене се занимава CDMS, са необходими пет сигма, както с частицата кандидат за Хигс бозона. Но и резултатът 99,81% заслужава внимание и показва, че до откритието потенциално е извървян повече от половината път.

Тъмната материя е невидима субстанция, за наличието на която може да се съди само по гравитационното й въздействие. Тя не взаимодейства с електромагнитните вълни, тоест не излъчва, не поглъща и не отразява лъчи. На „обикновената“ материя се падат 4,9% от масата на Вселената, а на тъмната материя – 26,8%. Едно от предположенията за тъмната материя е, че се състои от тежки слабовзаимодействащи частици – вимпове.

В CDMS учените използвали 8 силициеви детектора за да уловят следи от сблъсъка на вимп с  ядро на обикновен атом. За сега са регистрирани три потенциални сблъсъка, а вероятността този резултат да е продукт на нещо друго, е само 0,19%.

Според получените данни, масата на вимпа е много по-малка от очакваното – 8,6 гигаелектронволта или примерно 8,5 пъти тази на протона.

„Във физиката на високите енергии за откритие се говори само при равнище от 5 сигма или по-високо. Това, разбира се, е много вълнуващ резултат, но не е напълно убедителен спрямо стандартите. Просто имаме нужда от още данни, за да бъдем сигурни“, заяви Рупак Махапатра от тексаския университет A&M, един от участниците в изследването. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!