Големият адронен колайдер преустанови работа

При възобновяване на основната работа на Големия адронен колайдер през 2015г. енергията на сблъсъците ще бъде почти 2 пъти по-висока. Снимка: CERN

При възобновяване на основната работа на Големия адронен колайдер през 2015г. енергията на сблъсъците ще бъде почти 2 пъти по-висока. Снимка: CERN

Учените преустановиха работата на Големия адронен колайдер до 2015 година, съобщиха ИТАР-ТАСС и РИА „Новости“. 

За 20 месеца ще бъде извършена модернизация на колайдера, след което той ще започне да работи на сумарна енергия, която почти два пъти превишава сегашната.

„Операциите за 2012 г. са завършени. Ще се видим за кратко през 2013 година по време на сеанса на протонно-ядрените сблъсъци. Протон-протонните сблъсъци при високи енергии ще бъдат възобновени през 2015 година“ – се казва в съобщението, разпространено от ЦЕРН.

След коледно-новогодишните празници учените ще изследват взаимодействието на протони и ядра на олово, като експериментът ще продължи от 14 януари до 10 февруари 2013 година.

В резултат на модернизацията учените разчитат през 2015 г. сумарната енергия на протон-протонните колизии да се увеличи от сегашните 8 тераелектронволта на 14 тераелектронволта.

Това ще позволи на специалистите по-често да стават свидетели на уникални събития, включително и на раждането на предполагаемия Хигс бозон.

Освен това обновяването ще даде по-големи възможности да се търси „нова физика“ отвъд Стандартния модел. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,