Невъзможно, но факт: Създадоха магнит само с един полюс

Илюстрация на магнитен монопол. Автор: Heikka Valja

Илюстрация на магнитен монопол. Автор: Heikka Valja

Ако счупите магнит на две, няма да получите само северен или южен полюс, а два нови магнита, всеки с по два полюса.

Възможността за съществуването на т.нар. монополи (единични полюси) е предсказана от физика Пол Дирак през 1931 година, но въпреки опитите на учените те си остават само теория. Сега изследователи от университета Алто във Финландия и колежа Амхърст в САЩ създадоха първия синтетичен монопол в квантова система.

„Откриването на естествен магнитен монопол би било революционно събитие, сравнимо с откриването на електрона“, пишат учените от екипа. „[Нашият труд] дава окончателно и отдавна чакано експериментално доказателство за съществуването на монополите на Дирак и дава безпрецедентна възможност да бъдат наблюдавани и манипулирани тези квантово-механични единици в контролирана среда“, казват още изследователите.

Многогодишните усилия на физиците в посока създаването – или откриването – на магнитен монопол са свързани с това, че той може да обясни редица феномени. „Ловът“ за това неуловимо свойство започва след публикуването на труда на Дирак през 1931 г. Дирак демонстрира, че съществуването на един-единствен монопол би означавало, че електрическият заряд се формира от отделни – дискретни – единици или „пакети“.

За да наблюдават и изследват магнитен монопол в лаборатория, учените създали квантова система, известна като кондензат на Бозе-Айнщайн. В случая той представлявал облак газ от атоми на рубидия, с температура много близка до абсолютната нула. 

Наблюдавайки облака учените открили характеристика, специфична за монопола, известна като струна на Дирак

Учените отбелязват, че докато предишни екипи са правили аналози на монополи, тяхната демонстрация е първата в квантова система, която може да бъде проверена експериментално. (Източник: БТА, Amherst College)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!