От колайдера ще обявят последните резултати за новата частица

На конференцията се очаква екипите на ATLAS и CMS да дадат последните получени данни от анализа на новата частица, детектирана през юли. Снимка: CERN

На конференцията се очаква екипите на ATLAS и CMS да дадат последните получени данни от анализа на новата частица, детектирана през юли. Снимка: CERN

Групите на различните експерименти, провеждани в Големия адронен колайдер (LHC), ще представят последните си резултати на конференцията Морионд, която ще продължи до 16-и март.

Въпреки че на събитието ще участват всички екипи от LHC, вниманието ще е насочено преди всичко към кооперациите ATLAS и CMS, които ще дадат последните получени данни от анализа на новата частица, детектирана през юли.

Научната общност следи развитията с голямо внимание, защото се смята, че експериментаторите в колйдера са открили теоретичната частица Хигс, която според теорията придава маса на всичко във Вселената.

„Трябва да бъдем търпеливи“, казва Серджио Бертолучи, директор на изследванията в ЦЕРН. „Всички искат да знаят какво точно сме открили и това ще стане ясно след продължителен и щателен анализ. Но Хигс е само част от обширната изследователска програма на експериментите в LHC, а ще има и много друга интересна физика в Марионд“, добавя той.

Новата частица беше открита след елиминирането на поредица от възможни диапазони за нейната маса, в които теорията и предишни експерименти показаха, че може да се намира. В крайна сметка детекторите откриха засилен сигнал около 125 GeV.

В момента учените се опитват да определят квантовите свойства на частицата за да се види дали тя наистина е тази, чието съществуване Питър Хигс е предсказал през 1964г. 

Ключово за установяването на това каква частица е открита, е точното определяне на скоростта, с която тя се разпада на други частици. Екипите от ATLAS и CMS ще представят последните получени от тях данни за това на конференцията в Италия. (Източник: CERN)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!