По-мощният Колайдер може да създаде черни дупки и да открие паралелни вселени

Големият адронен колайдер може да потвърди съществуването на паралелни вселени.

Големият адронен колайдер може да потвърди съществуването на паралелни вселени.

В света на „Стар Трек“ попадането в друго време или паралелна вселена е чисто и просто резултат от по-остър завой край Слънцето или не особено сполучлива комбинация от копчета. Но в реалния свят паралелните вселени все още са в сферата на теоретичното (или поне в нашата реалност е така). И въпреки всичко според ново изследване е напълно възможно Големият адронен колайдер да открехне вратата към тези неподозирани досега възможности.

Колайдерът е на път да възобнови функционирането си след сериозен ъпгрейд, който значително увеличи неговата мощност. Група учени смятат, че тя може да е достатъчна за създаването на миниатюрни черни дупки, които от своя страна да докажат съществуването на допълнителни измерения и паралелни вселени. Това пък индиректно ще подкрепи и верността на струнната теория, защото тя се нуждае от повечко измерения от обичайните 3+1 (3 пространствени и 1 времево).

Една подсказка за това, че допълнителните измерения наистина са там, но са недостъпни за нас, идва от нещо до болка познато от ежедневието, за което рядко се замисляме – гравитацията. Учените отдавна се чудят защо гравитацията е толкова слаба спрямо останалите сили. Само се замислете – едно обикновено магнитче за хладилник е способно с лекота да преодолее цялата сила на привличане на Земята! Учените предполагат, че гравитацията всъщност не е по-слаба, а само изглежда така, защото на практика силата й „изтича“ и се разпределя в други измерения.

Тази теория може да бъде проверена опитно чрез създаването и детектирането на мини черни дупки в големия колайдер. Енергията необходима за това е пряко свързана с броя на измеренията. Грубо казано колкото повече измерения съществуват, толкова по-малка енергия ще е необходима за създаването на микроскопичните дупки при сблъскването на частици в колайдера.

В своето изследване Мир Фазал от Университета на Ватерло и неговите колеги изчислили точно при каква енергия можем да очакваме да се случи това. За 6 измерения тя е 9,5 TeV, а за 10 измерения ще са необходими 11,9 ТеV. Тъй като след включването си колайдерът ще достигне енергия на сблъсък на частиците до 14 ТеV, учените ще могат да проверят верността на модела. Откриването на мини черните дупки при тези енергии ще подкрепи теориите, описващи съществуването на паралелни вселени и струнната теория.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!