Спряха движението на лъч светлина за минута

Светлинен експеримент, проведен от екипа учени от Дармщат. Снимка: Katrin Binner

Светлинен експеримент, проведен от екипа учени от Дармщат. Снимка: Katrin Binner

Физици в Дармщат успяха да спрат за минута нещо, което се движи с най-голямата възможна скорост и никога не спира – светлината.

Преди около десетилетие учени успяха да постигнат същото за много малък интервал от време, а за годините от тогава тази продължителност се увеличи до няколко секунди. 

Сега изследователите от Техническия университет Дармщат постигнаха цяла минута, като за целта са използвали по хитър начин различни известни методи в тази област.

За да спрат движението на светлината физиците използвали наподобяващ стъкло кристал, съдържащ ниска концентрация на йони (атоми с електрически заряд) на химическия елемент празеодим. В експерименталната постановка също така се включват и два лазерни лъча – единият от тях е част от забавящата светлината установка, а другият е този, който трябва да бъде „замразен“ т.е. спрян.

Първият лъч – наречен „контролен“ – променя оптичните свойства на кристала и йоните забавят скоростта на движение на втория лъч. Когато той установи контакт с тази среда – кристал + контролен лъч – започва да се движи по-бавно. Тогава физиците изключват контролния лъч, а вече забавеният втори лъч спира своето движение напълно. Или – казано по-точно – светлината му се превръща в определена вълна, уловена в кристалната решетка.

Това, което се случва, може да се обясни по следния начин: около йоните орбитират електрони, чието поведение наподобява верига от магнитчета. Ако едно от магнитчетата се раздвижи, движението посредством силите на магнетизма ще се предаде на останалите магнити във веригата като вълна. Тъй като физиците означават магнетизма на електроните с думата спин, вълната в случая е вълна на спина. Тази вълна представлява светлинната вълна на лазерния лъч.

По този начин учените от Дармщат успели да „съхранят“ изображения, „направени“ от лазерната светлина в кристала. Тези изображения – или информация – могат да бъдат „прочетени“ като отново се включи контролният лъч. (Източник: Technische Universität Darmstadt)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!