Свръх-светлинното неутрино резултат от неизправност?

Първото в историята детектиране на неутрино в мехурчеста камера през 1970г.

Първото в историята детектиране на неутрино в мехурчеста камера през 1970г.

Учени от Европейския Център за Ядрени Изследвания (CERN) обявиха, че e възможно оповестеното от тях през миналата година откритие на движещи се по-бързо от светлината частици неутрино, да е резултат от технически неизправности.

В рамките на експеримента Opera пред септември 2011 г. CERN обяви революционното си откритие, което не можеше да бъде обяснено с съществуващите до момента физични теории. Тогава екипа на Opera се надяваше, че с оповестяването му, научната общност ще помогне да се намери обяснение на феномена.

Сега в CERN са открили два проблема, които може да са довели до неточности при отчитането на скоростта на неутриното. Единият е оптичен кабел осигуряващ връзката между GPS сигнала и основния часовник за експеримента. Възможно е  грешка в измерванията да е резултат е недобър контакт, т.е. кабела не е бил добре включен. Този проблем би довел до привидно увеличаване на скоростта неутриното.

Другият потенциален проблем, който вероятно е изиграл роля в експеримента, е свързан с осцилатора, изпълняващ ролята на часовник в интервалите между GPS синхронизацията. Ефекта от неизправност в неговото функциониране би се изразил в намаляване на скоростта на неутриното.

Учените се надяват експериментите да бъдат възобновени в края на март, когато големият хадронен колайдер (LHC) ще започне работа след зимната почивка. Според графика екипа на Opera трябва да даде отчет за дейността си през май, но не се очаква да бъдат обявени по-заключителни резултати поради планираните проверки.

Експеримента Opera започна като изследване на неутриното пътуващо през 730 км скала между CERN и подземната лаборатория в Италия Gran Sasso. Изследването целеше да установи колко пъти неутриното се преобразува от един тип в друг.

За изненада на учените обаче вместо да изминат разстоянието между двете лаборатории за 0,0024 секунди, частиците пристигнали с 60 милиардни от секундата по-бързо. Не изглежда като голяма разлика, но в случай, че се окаже вярно би означавало, че частиците се движат с 6 километра в секунда по бързо от светлината.

Проблемът в това е, че според многократно потвърждаваната с експерименти теория на относителността на Айнщайн, нищо не може да превиши скоростта на светлината. Именно заради това, екипа на Opera внимателно проверявал резултатите си в течение на 6 месеца преди предпазливо да ги обяви през септември 2011 г..

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: