Театрална инсталация с хора-кварки обяснява съвременната физика нагледно

Времето на кварките. Фотограф: Емил Дамянов

Времето на кварките. Фотограф: Емил Дамянов

На 30 и 31 октомври и до средата на ноември в бившото кино „Македония“ на ул. „Пиротска“ 5 ще можете да видите проекта „Времето на кварките“ на организация с чудесното име „36 маймуни“. 

Във време, в което физиката става все по-важна и интересна, но си остава мистериозна и сложна за твърде много хора, „36 маймуни“ искат да ни я представят така, че да я разберем по нов начин. Както те самите казват:

„Съвременната науката има крещяща нужда от популяризация на достиженията си, а хората имат необходимост и право да знаят докъде е стигнала науката, накъде отива и за какво се бори. Комуникацията между тях има отчаяна нужда от общ език. Театърът може да предложи такъв! Организация „36 маймуни” вярва, че театърът е един от най-добрите медиуми за споделяне на идеи, емоции, но и информация. С този проект екипът продължава да развива концепцията си за „научен театър”, който има образователна насоченост.“

Основната цел на проекта „Времето на кварките” е да изследва понятието „време” през очите на съвременната наука. Екипът иска да разкаже и да покаже по разбираем и забавен, но същевременно задълбочен и коректен начин едни от най-интересните парадокси в съвременната физика. Избират формата „театрална инсталация” – мъглява и неясна за аудиторията, но даваща достатъчно свобода за артистични идеи.

Можете да видите "Времето на кварките" през октомври и ноември 2013 г.

Можете да видите "Времето на кварките" през октомври и ноември 2013 г.

Основният проводник на информация в спектакъла е случващото се пред очите на зрителя интервю с действителен физик-експериментатор.

Споделяните с аудиторията идеи за същността на квантовия свят и последните хипотези и търсения на физиката и космологията, биват онагледени чрез множество разположени в пространството инсталации.

Публиката се движи свободно между различните обекти, като най-вероятно ще срещне два кварка, които също циркулират в залата и представляват жива инсталация, демонстрираща метафорично и бутафорно част от схващанията на съвременната наука за елементарните частици, от които сме изградени.

Дати: 30, 31 октомври. 1, 2 ,6 ,7 ,8 ,9 ,11 и 15 ноември

Място: бившото кино „Македония“, ул. „Пиротска“ 5, София

Час: 20:00

Ето и тийзър за представлението:

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г. Финансовата подкрепа е предоставило и Министерство на културата.

Повече информация можете да получите в блога на „36 маймуни“ и в страницата на събитието във Fаcebook.

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: