ЦЕРН планира нов колайдер, 7 пъти по-мощен от този открил Хигс частицата

Снимка: CERN

Снимка: CERN

Европейският център за ядрени изследвания ЦЕРН може да построи нов ускорител за частици, който ще бъде 7 пъти по-мощен от този открил известната „божествена частица“.

Изследване за осъществимостта на проекта ще започне следващата седмица, а в него ще вземат участие стотина изследователи от целия свят. Срещата ще продължи от 11 до 13 февруари в Университета на Женева, давайки начало на предвидената 5-годишна програма.

Новият ускорителен пръстен може да поеме щафетата от Големия адронен колайдер, чиято обиколка е 27 км. Той бе проектиран през 80-те години на миналия век, за да започне да функционира 25 години по-късно.

С дължина на окръжността между 80 и 100 километра, новият пръстен ще може да генерира безпрецедентната енергия от 100 тераелектронволта, при 14 тераелектронволта за Големия адронен колайдер.

Изследването ще тече паралелно с друго, започнало преди няколко години, за 80-километров линеен ускорител на частици, кръстен Компактен линеен ускорител. Единият от предложените два проекта – този с по-добрите показатели – ще бъде осъществен.

Докато тече работата по изграждането на новия ускорител на частици, се предвижда Големият адронен колайдер да продължи да функционира – поне още 20 години. В момента той е спрян с цел повишаване на мощността и е планирано да бъде задействан отново през 2015 г.

„Все още знаем твърде малко за Хигс бозона, търсим тъмната материя и суперсиметрията. Единствено новите резултати на Големия адронен колайдер ще могат да ни покажат насоките на бъдещите изследвания и най-подходящия за тях вид ускорител на частици“, заяви Серджо Бертолучи от ЦЕРН. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: