Ученик на 13 години конструира функциониращ ядрен реактор (ВИДЕО)

Ученик на 13-годишна възраст се превърна в най-младия човек в света, построил ядрен реактор в училищна лаборатория.

Младият британец Джейми Едуардс получил разрешение да направи „звезда в буркан“, след като обещал на директора, че няма да взриви училището.

За инициативата си Едуардс се вдъхновил от рекорда на друг тийнейджър – американецът Тайлър Уилсън – който успял да направи реактор на 14-годишна възраст.

Едуардс много се развълнувал, когато гайгеровият брояч в лабораторията на училището Прайъри Акедъми в Пенуъртам, отчел, че направената от него машина успешно е сляла две водородни ядра и по този начин се е получило ядро на хелий.

„Това е голямо постижение“, казва младият Едуардс. „Наистина е невероятно. Още не мога да повярвам – въпреки че всичките ми приятели мислят, че съм луд“, казва още той.

Ученикът поискал от директора на Прайъри Акедъми разрешение да проведе експеримента в лабораторията на училището. Идеята за начинанието му хрумнала докато разглеждал материали за Тайлър Уилсън и неговия рекорд.

„Един ден ровех в интернет за радиацията и други аспекти на ядрената енергия, когато попаднах на Тайлър Уилсън и неговия реактор. Разгледах го, казах си – „това изглежда яко“ – и реших да се пробвам“, разказва Едуардс.

Първоначално той и неговият помощник Джордж Бейкър се опитали да намерят професионални ядрени физици, които да им помогнат, но останали разочаровани. 

„Свързах се с различни лаборатории и университети, но те изглежда не ме вземаха на сериозно“, казва Едуардс.

Това накарало младия експериментатор да се обърне директно към директора на училището Джим Хърингтън. Едуардс направил презентация, в която показвал рисковете и ползите от начинанието. Хърингтън се съгласил първоначално да даде 2000 лири за експеримента, а впоследствие още 1000 за по-нататъшното му развитие.

„Бях леко стреснат, а също така и леко уплашен, когато Джейми го предложи, но той ме увери, че няма да взриви училището“, казва Хърингтън.

Един от бъдещите планове на Едуардс е да направи мини-колайдер за частици. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!