Един от най-умните компютри е умен колкото 4-годишно дете!

Резултатите от IQ теста показаха, че нивото на интелекта на системата ConceptNet 4 отговаря на този на средностатистическо 4-годишно дете. Снимка: University of Illinois at Chicago

Резултатите от IQ теста показаха, че нивото на интелекта на системата ConceptNet 4 отговаря на този на средностатистическо 4-годишно дете. Снимка: University of Illinois at Chicago

Учени от университета на Илинойс подложиха една от най-добрите компютърни системи, притежаващи изкуствен интелект (ИИ), на IQ тест, за да проверят доколко интелигентна е всъщност тя. Резултатите показаха, че нивото на интелекта й отговаря на този на средностатистическо 4-годишно дете.

Екипът от университета използвал стандартизиран IQ тест за деца, за да направи оценка на възможностите на разработената от M.I.T. система, наречена ConceptNet 4. И макар резултатите да отговарят на тези на малчуган, те са изключително неравно разпределени между различните секции на теста.

„Ако дете имаше резултати, които варират в такава голяма степен, това би могло да е симптом, че нещо не е наред“, казва проф. Робърт Слоун, оглавяващ катедрата по компютърни науки в университета на Илинойс. Слоун обяснява, че ИИ системата се е справила много добре на задачите за речников запас и тези за откриване на сходства между отделни елементи.

„Но ConceptNet 4 се справи значително по-зле от средното на теста за разбиране – на въпросите ‘защо’“, казва Слоун. 

Според професора един от най-трудните проблеми при ИИ е създаването на компютърна програма, която може да прави разумни и смислени преценки на базата на ситуацията или фактите.

Тази способност при компютрите все още убягва на разработчиците на ИИ системи, защото изисква огромна база данни от факти и нещо, което Слоун нарича подразбиращи се факти – те са толкова очевидни, че не знаем, че ги знаем. Така например компютърът разполага с информация, че водата замръзва при 0 градуса, но за нас хората е общоизвестно, че ледът е студен.

„Всеки от нас знае огромен брой неща“, казва Слоун. „Като бебета сме пълзели наоколо и сме дърпали неща, като по този начин сме се научили, че те могат да паднат… Животът е богата среда за учене“, допълва професорът. Според него техниката е все още далеч от създаването на машина, която да може да разбира като 8-годишно дете. (Източник: University of Illinois at Chicago)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!