Фантастиката става реалност: компютри разкриват какво си мислим

Функционалният магнитен резонанс е мощна технология, която може да надникне дори в мислите ни (Източник: NIMH)

Функционалният магнитен резонанс е мощна технология, която може да надникне дори в мислите ни (Източник: NIMH)

Джак Галант седи на ръба на въртящ се стол в Калифорнийския университет в Бъркли, с поглед вперен в екрана на компютър, който се опитва да разкодира мислите на участник в експеримент. От лявата страна на екрана текат серия видео-клипчета, които Галант е показвал по време на експеримента. Мозъкът на участника е бил сканиран, докато е гледал филмчетата. От дясната страна на екрана, компютърна програма използва само информация, получена от скенера, за да познае какво е гледал човека.

На клипа се вижда лицето на Ан Хатауей във филма „Булчински войни”, която спори разгорещено с Кейт Хъдсън. Алгоритъмът уверено идентифицира „жена” и „разговор” с големи букви. Появява се друг клип – подводна сцена от научнопопулярен филм. Програмата се бави, но все пак предлага „акула” и „плуване” в по-малък шрифт, с който се маркира несигурност.

„Това е морска крава, но програмата не я разпознава”, обяснява Галант, говорейки за алгоритъма като за непокорен студент. Обяснява как са тренирали програмата, показвайки й схеми на мозъчна активност, която се поражда при различни образи и филмови клипчета. Така са „запознали” алгоритъма с големите морски бозайници, но не и конкретно с морска крава.

Екипи по целия свят използват подобни техники, за да разкодират резултатите от мозъчни сканирания и да разшифроват това, което хората виждат, чуват, усещат, помнят и дори сънуват. Според множество медии тези техники пренасят четенето на мисли от света на научната фантастика в реалността и е възможно да променят начина, по който хората правят много неща. Според сп. The Economist това е дори притеснително.

Въпреки че различни компании започват да изследват възможните приложения на мозъчното разкодиране в маркетингови проучвания или като детектор на лъжата, учените се интересуват от метода по-скоро, защото той може да им помогне да научат повече за мозъка. Групата на Галант и други екипи се опитват да разберат защо се появяват различните схеми на активност и се надяват да могат да вникнат в мозъчната организация и начина, по който се формират спомените, емоциите и поведението.

Повече за разкодирането на мозъка и неговите приложения можете да видите във видеото отдолу, подготвено от сп. Nature (на английски):

Публикувано с разрешението на Macmillan Publishers Ltd: [NATURE NEWS] (Brain decoding: reading minds), Kerri Smith (2013).

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: