IBM запази 1 бит информация с 12 атома

Съвременен хард диск. Снимка: Eric Gaba

Съвременен хард диск. Снимка: Eric Gaba

Учени от IBM успяха да съхранят информацията на един бит, използвайки само 12 атома. Гъстотата на съхранение на информация, постигната по този начин е най-малко 100 пъти по-висока от най-високата използвана в момента в конвенционалните твърди дискове и 150 пъти по-висока от тази в SSD паметите.

За това постижение Андреас Хайнрих и неговият екип в IBM Research Almaden (Калифорния) използвали технология, благодарение на която атом по атом създали матрица от атоми на желязото върху легло от меден субстрат. Започвайки само от един атом, те надграждали докато достигнат минималния необходим брой, при който квантовите ефекти не нарушават стабилността на магнитния заряд.

Учените установили, че при -272,2 °C – температура само с един градус над абсолютната нула – са необходими най-малко 12 атома за съхраняването на един бит информация. При стайна температура броя на атомите е по-голям – 150. За сравнение, в сега използваната в масов мащаб носители, са нужни около 800 000 елементарни частици за да се запази един бит.

Изследването на Хайнрих, обаче, се основава на сегашната технология и темповете, с които се развива. Понастоящем се смята,  че капацитетът за съхраняване на данни за единица обем се увеличава двойно на приблизително всеки две години – зависимост известна като „Закона на Крайдер”.

 „Очевидният въпрос, който следва да си зададем, е колко дълго можем да продължим да правим това.” казва Себастиан Лот, водещ автор в изследването на IBM. „И фундаменталната физична граница е света на атомите. Подхода който използвахме е да отидем на самия край и да видим дали можем да съхраним информация използвайки един атом и ако не с един атом, колко атома са ни необходими”.

За да могат да манипулират частиците на желязото в такъв миниатюрен мащаб, както и в последствие да „прочетат” информацията, която са записали, учените използвали машина с размерите на стая, наречена сканиращ тунелен микроскоп. Тунелния микроскоп също е изобретение на IBM, излязло от лабораториите им преди 30 години.

Пропорциите на това съоръжение са и причината да не очакваме нов вид памет, на базата на откритието, в масово производство скоро. От IBM са уверени, обаче, в едно не-толкова-далечно бъдеще, в което ще можем да носим цялата си музикална колекция и филмотека в джоба си или пък в малък медальон на врата си. 

Източник: IBM

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,