Компютър разчита каква буква вижда човек директно от мозъка

Учените от университета Радбаунд Неймеген успяха да определят коя буква вижда в момента даден човек на базата на ядрено-магнитен резонанс. Изображение: Radboud University Nijmegen

Учените от университета Радбаунд Неймеген успяха да определят коя буква вижда в момента даден човек на базата на ядрено-магнитен резонанс. Изображение: Radboud University Nijmegen

Чрез елегантен математически модел учени от университета Радбаунд Неймеген успяха да определят коя буква вижда в момента даден човек на базата на ядрено-магнитен резонанс на неговия мозък.

Използвайки модела, изследователите „научили“ компютър да разпознава по какъв начин малки участъци (2x2x2 милиметра) от изображението получено с ядрено-магнитно сканиране отговарят на индивидуални пиксели.

Чрез комбинирането на цялата информация, която тези малки участъци „кодират“ за пикселите, било възможно да се реконструира изображението, наблюдавано от съответния човек.

За експеримента учените използвали написани на ръка букви. Резултатът, получен чрез реконструкцията не е перфектна картина, а по-скоро мъгляв образ. 

„След това направихме нещо ново“, казва Марсел ван Хервен, ръководил изследването. „Зададохме на модела предварителна информация: научихме го как изглеждат буквите. Това значително подобри разпознаването им. Моделът сравнява буквите, за да види коя отговаря най-точно на мъглявия образ и след това насочва резултата, получен от него, към тази буква“, обяснява ван Хервен. 

„Смятаме, че подходът ни е подобен на начина, по който самият мозък комбинира предишни познания със сетивна информация. Така например вие можете да разпознавате линиите и извивките в тази статия като букви само след като сте се научили да четете“, казва още Хервен.

Ученият се надява, че разработената от тях техника може да се развие до такава степен, че да може да си прилага към сънища или пък представи. (Източник: Radboud University Nijmegen)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: