Краят на клавиатурата? Създадоха система за писане във въздуха

Краят на клавиатурата и тъчскрийна? Изображение: KIT

Краят на клавиатурата и тъчскрийна? Изображение: KIT

Забравете клавиатурата и тъч скрийна – германски компютърни специалисти са разработили система за писане във въздуха, съобщава сайтът PhysOrg.

Системата на учени от Технологичния институт в Карлсруе включва ръкавица със сензори, отчитащи движението на ръката, която позволява на потребителите на смартфони да пишат във въздуха. Отчетените жестове се предават чрез безжична връзка до компютър, който ги трансформира в текст.

Първата задача на компютъра е да се увери, че потребителят наистина пише. Всички движения, които не са характерни за писането, се игнорират. В процеса системата декодира буквите, използвайки модели за разпознаване.

За всяка буква от азбуката се съхранява статистически модел на характерния сигнал. Системата може да заучава индивидуални стилове на писане. Настоящият й речник включва 8000 думи.

„Информационните технологии се използват по всяко време и навсякъде, но смартфоните все още функционират на базата на виртуалните клавиатури и малките екрани. Жестовете обаче предлагат нова възможност за въвеждане на информация – особено за мобилни устройства или такива интегрирани в облеклото. Чрез ръкавицата за въздушно писане потребителят може да изписва букви във въздуха сякаш използва невидима дъска или пад“, обясняват специалистите. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!