Къща, която произвежда повече енергия, отколкото консумира

Дизайнерът Филип Старк. Снимка: kartellpeople

Дизайнерът Филип Старк. Снимка: kartellpeople

Френският дизайнер, архитект и изобретател Филип Старк заяви, че е създал дом, който произвежда повече енергия, отколкото консумира.

Той обяви разработката си в рамките на конференция, посветена на иновациите, в Монреал. Организаторите й се надяват, че с нея ще превърнат Монреал в „Давос на креативността“.

Домът на Старк е създаден от готови сглобяеми елементи, които по негови думи са евтини. Снимка на сградата бе показана на голям екран пред участниците в конференцията.

Представяйки творческите си хрумвания, Старк спомена за някои свои осъществени дизайнерски проекти – от яхтата на съоснователя на „Епъл“ Стив Джобс и четка за тоалетна, през лампа и столове, до лодка с хибриден двигател, задвижвана с водород и слънчева енергия.

Дизайнерът също така изложи вижданията си за бъдещето на човечеството. „Не става въпрос да направим живота си по-добър, а да осигурим спасението си“, каза Старк.

Според него до петнайсетина години хората ще бъдат „бионични“ и ще имат имплантирани чипове в телата си. Изобретателят също така смята, че трябва да се побърза да се изобретят нови пластмаси, тъй като изчерпването на петролните запаси ще доведе до изчезването на онези, които се произвеждат днес.

В по-дългосрочен план, според Старк, човечеството трябва да помисли за миграция към друга слънчева система. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!