Локхийд Мартин разработи нов метод за евтино опресняване на вода с графен

Разработчиците смятат, че графеновият филтър ще е много по-икономична технология за опресняване на вода от традиционните алтернативи. Снимка: Dennis Langerak

Разработчиците смятат, че графеновият филтър ще е много по-икономична технология за опресняване на вода от традиционните алтернативи. Снимка: Dennis Langerak

Американската компания „Локхийд Мартин“ оповести, че открила икономичен метод за опресняване на морската вода.

По думите на специалисти от компанията, методът е базиран на използване на филтри от графен – материал, който представлява кристална решетка от чист въглерода с дебелина 1 атом.

Използваната нанотехнология позволява подобни филтри да имат толкова малки пролуки, че през тях да преминават молекули на водата, но не и на морската сол.

Водата не може сама да се просмуче през графеновия филтър. Поради изключително малката дебелина на графена обаче тя може да бъде изтласкана през тази преграда с достатъчно малък разход на енергия. Във всеки случай, по думите на авторите на разработката, този разход е по-малък в сравнение с онези, които са нужни за опресняване на морската вода посредством традиционните способи.

През 2010 г. на двама учени с руски произход – Андрей Гейм и Константин Новоселов, бе присъдена Нобелова награда за физика за откриването на графена.

Инженерът от „Локхийд Мартин“ Джон Стетсън, който работи над създаването на графеновите опреснителни филтри, увери, че те са 500 пъти по-тънки и 1000 пъти по-здрави от най-добрите аналози, които в момента са на пазара. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!