Микроби генерират ток от замърсени води и ги пречистват в нова „био-батерия“

Микроб, прикрепен към отрицателния електрод на био-батерията. В ширината на един косъм биха се побрали 100 от тези микроби. Снимка: Stanford University

Микроб, прикрепен към отрицателния електрод на био-батерията. В ширината на един косъм биха се побрали 100 от тези микроби. Снимка: Stanford University

Американски учени разработиха нов метод, по който микроби се използват за производство на електричество от замърсени води.

Учените се надяват, че техниката един ден ще бъде използвана във водопречиствателни станции и за премахване на органични замърсители в „мъртви зони“ на океани и езера, където оттичането на торове е премахнало кислорода и е задушило фауната.

За сега обаче конструираното от тях устройство е малко – с размерите на батерия. То включва положителен и отрицателен електрод, които са потопени в съд със замърсена вода пълна с микроби. Като поглъщат частици органични отпадъци, микробите се скупчват около отрицателния електрод и отделят електрони.

„Наричаме го лов на електрони“, заяви един от водещите автори на публикацията Крейг Кридъл от Станфордския университет в Калифорния. „Може да се види как микробите си правят нано-жички за да изхвърлят излишните си електрони“. 

Положителният електрод на устройството е направен от веществото сребърен оксид, което привлича отделените от микробите електрони от отрицателния електрод. Ако двата електрода се свържат с външна верига, между тях ще протече ток, който може да се използва примерно за зареждане на батерии, така че енергията от замърсената вода да се складира.

Учените отдавна знаят за съществуването на микроби, които живеят в лишена от въздух среда и могат да „дишат“ окислени минерали вместо кислород, генерирайки енергия. От десетина години редица изследователски екипи опитват различни методи за използване на тези микроби като биогенератори. Ефикасното производство на енергия с тях обаче се оказа трудна задача.

Учените от Станфорд споделят, че разработената от тях батерия е проста, но ефикасна и може да използва 30% от потенциалната енергия в отпадната вода. Съвременните соларни панели преобразуват горе-долу такава част от слънчевата светлина в електричество. 

От екипа признават, че в слънчевите лъчи има повече енергия отколкото в замърсената вода, но техния метод има един плюс и той е, че водата се пречиства. (Източник: БТА, Stanford School of Engineering)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: