NASA в кооперации за нови предупредителни системи за метеорити

Според NASA в околностите на Земята има около 500 000 подобни на 2012 DA14 обекта. Изображение: NASA

Според NASA в околностите на Земята има около 500 000 подобни на 2012 DA14 обекта. Изображение: NASA

НАСА, университети и частни компании в САЩ са обединили силите си, за да бъдат създадени предупредителни системи, които своевременно ще откриват потенциално опасни малки метеорити, съобщи Франс прес.

От американското космическо ведомство обаче отбелязаха, че инциденти като този с падналия наскоро в Русия метеорит са рядкост. Подобен инцидент се случва средно веднъж на 100 години, поясни Пол Чодас, ръководител на програма на НАСА за откриване на близки до Земята обекти.

Според Линдзи Джонсън, мениджър в програмата NEO (Neart Earth Object – Близък до Земята обект) на NASA, астероид като миналия наскоро край Земята 2012 DA14 нямаше да може да бъде открит преди десетина години. Той припомни, че в близост до нашата планета има около 500 000 подобни обекта, чието проследяване е трудно заради малките им размери.

В съответствие с програма, заложена от американския Конгрес през 1998 г., НАСА е открила около 95 на сто от астероидите с диаметър 1+ км, които се намират близо до орбитата на Земята около Слънцето. Понастоящем благодарение на нея се откриват и следят с помощта на наземни и космически телескопи астероиди и комети, които минават близо до Земята. Учени изчисляват масата и орбитите им, за да преценят дали тези обекти представляват опасност.

Радио телескопът Аресибо в Пуерто Рико може да наблюдава с голяма прецизност една трета от небесния свод и да открива астероиди с достатъчно големи размери, които ги правят опасни. НАСА обаче полага усилия да разработи други системи, които могат да откриват малки обекти.

Проектът Atlas (Asteroid Terrestrial-Impact Alert System) на университета в Хавай е финансиран с 5 милиона долара от космическото ведомство на САЩ. Според учени, системата Atlas ще може всяка нощ да изследва цялото небе, за да открие обекти с диаметър 45 метра една седмица преди сблъсъка им със Земята. За астероиди с диаметър 150 метра системата ще бие тревога три седмици предварително. Тя ще започне да функционира в края на 2015 г.

Целта е да открием подобни обекти и да бием тревога достатъчно рано, за да се вземат мерки за защита на населението, заяви научният ръководител на проекта Джон Тонри. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: ,