Нов чип, имитиращ работата на нервните клетки, ще генерира „самосъзнание“

Човешки невронни стволови клетки. Снимка: GE Healthcare (Creative Commons)

Човешки невронни стволови клетки. Снимка: GE Healthcare (Creative Commons)

Швейцарски учени за пръв път в света са създали невроморфен чип – електронно устройство, имитиращо работата на нервните клетки.

Чипът ще помогне да се разбере функционирането на мозъка и ще намери приложение в разработката на машини с рудиментарна форма на самосъзнание.

„Нашата главна цел е ‘пряка’ емулация на свойствата на невроните и връзките между тях с помощта на полупроводникови чипове. Благодарение на нашата методика невроморфните чипове ще могат да бъдат конфигурирани, така че да изпълняват ролята на различни видове неврони. Получените от нас резултати ще са отправна точка за разработката на нова невро-електроника“, заяви Джиакомо Индивери от Цюрихския университет в Швейцария.

Индивери и неговите колеги вече няколко години работят над създаването на полупроводникови устройства, имитиращи всички свойства и функции на нервните клетки в човешкия мозък. Според учените новите чипове са необходими, тъй като съвременните микропроцеси се справят изключително зле с емулацията на невроните и често се налага използването на суперкомпютри, за да се симулира работата на мозъка на безгръбначни или риби.

Специалните невроморфни чипове се състоят от отделни невромодули, притежаващи собствена памет и свързани с други части и механизми, имащи своя аналог в истинските неврони.

За да демонстрират работоспособността на чиповете, учените ги „научили“ да разпознават движещи се геометрични фигури на монитор и да избират тези от тях, които са свързани с други изображения, появили се само за миг на дисплея.

По думите на специалистите, решението на подобни задачи е във възможностите само на приматите. Това открива пътя за емулация на мозъка на маймуните в близко бъдеще и на човека – в по-далечна перспектива. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: