Нов хуманоиден робот ще помага на хора при бедствия

Роботът "Атлас" (кликни за по-голяма версия). Изображение: DARPA/Boston Dynamics

Роботът "Атлас" (кликни за по-голяма версия). Изображение: DARPA/Boston Dynamics

Хуманоиден робот, чието създаване бе финансирано от Пентагона, може в бъдеще да помага на хора при природни и причинени от човешка дейност бедствия, съобщиха неговите разработчици.

Хидравличната машина е снабдена със две системи, осигуряващи лазерно и стерео-зрение, както и с ловки ръце. Тя е проектирана така, че да извършва спасителни операции в среда, която е опасна за живота на хората.

Ходещият робот, кръстен „Атлас“, бе представен в офиса на изследователската фирма „Бостън дайнамикс“, която е извършила разработката.

Шест робота „Атлас“, тежащи по около 150 кг и създадени от използвани в самолетостроенето алуминий и титан, ще бъдат предоставени на фирми, за да участват в конкурс на Пентагона през 2014 г. Награда от 2 милиона долара ще получи фирмата, която създаде най-добрата програма, позволяваща на „Атлас“ да се справи със сложна спасителна мисия.

Според Гил Прат от американското Управление за перспективни изследователски програми в областта на отбраната (DARPA) все още предстои да бъде изминат дълъг път. Той сравни сегашната версия на „Атлас“ с едногодишно дете.

„Едногодишното дете едва ходи и често пада на земята“, каза Прат. Обаче според него машината се учи бързо и няма да й отнеме дълго да придобие способности отговарящи на тези на двугодишно дете. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: