Парализиран мъж движи роботизирана ръка с мисълта си

Илюстрация на разположението на електродите върху мозъка на Тим Хеймс. Изображение: Pitt/UPMC/plosone.org

Илюстрация на разположението на електродите върху мозъка на Тим Хеймс. Изображение: Pitt/UPMC/plosone.org

Набор от електроди, разположени върху мозъка на парализиран мъж, му позволиха да движи с мисъл роботизирана ръка, оповестиха учени, цитирани от Сайънс дейли.

30-годишният Тим Хемс не може да движи тялото си от раменете надолу след увреждане на гръбначния мозък при инцидент с мотоциклет преди 7 години. Сега чрез мозъчно-компютърен интерфейс той успя да се научи да контролира движението на компютърен курсор, а след това и на ръка-робот, поясниха учени от Медицинския институт към университета в Питсбърг.

„Когато Тим направи жеста ‘дай пет’, разбрахме, че тази технология има потенциала да помогне на хора, които са неспособни да движат ръцете си да придобият по-голяма независимост“, отбеляза ръководителят на екипа д-р Вей Ван.

Шест седмици преди имплантацията на устройството в мозъка на Тим Хемс, учените провели опит, в който пациентът бил подложен на ядрено-магнитен резонанс, докато наблюдавал движения на ръка на видеоекран. По този начин изследователите разбрали кои зони от мозъка се активират при мисълта за движението. Използвайки тази информация, те импантирали мрежа от 28 записващи активността електрода над мястото в мозъка отговорно за контрола на дясната ръка.

В течение на 21 дни електродите отчитали неврологичните реакции на Хемс, докато наблюдавал движението на компютърно-генерирана ръка. След това учените накарали Хемс да си представя определени движения на ръката за да направлява движението на топка на компютърен екран. Хемс успешно се научил да насочва топката нагоре и надолу, а след това и навътре и навън.

В началото компютърът помагал на Хемс, като ограничавал колко може да се отклонява топката. „Постепенно махнахме тези ‘помощни колела’, както наричаме [компютърната система], и скоро след това той успешно се справяше със задачата съвсем сам, със 100% контрол от страна на мозъка“, казва д-р Уанг.

Роботизираната ръка е създадена от Лабораторията по приложна физика в университета Джонс Хопкинс. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!