Дисплей позволява да се гледа 3D без очила (ВИДЕО)

Когато роботът R2D2 във филма „Междузвездни войни“ от 1977г. прожектира триизмерен образ, все още ставаше дума за научна фантастика. Сега американски учени оповестиха, че са създали дисплей, показващ триизмерно изображение, което може да се гледа без специални очила и е предназначено за смартфони, таблети и часовници.

За разлика от холограмите в „Междузвездни войни“, създаденият от учените прототип на дисплей е плосък. Технологията, на която разчита, е известна като дифрактивна оптика и позволява създаването на триизмерни изображения, които могат да се гледат под различни ъгли.

„Например ако е показано триизмерно изображение на планетата Земя и Северният полюс е в центъра на екрана, завъртайки главата си около дисплея, човек ще може да види която и да било държава на земното кълбо“, заяви ръководителят на изследването Дейвид Фатал от лабораториите „Хюлет Пакард“ в Пало Алто, Калифорния.

Ние виждаме света стереоскопически, което означава, че очите ни получават две различни изображения на наблюдавания обект, защото са разположени на около 6 сантиметра едно от друго. Гледането на двуизмерни изображение, като на обикновен телевизионен екран, предоставя един и същи образ на всяко око. При 3D технологията се симулира реалния ефект на виждането, като всяко око получава малко по-различна картина.

В момента използваните технологии за 3D разчитат на тънки лещи, които да изпращат тези различни изображения. 3D eфекта се постига обаче само ако наблюдателя е разположен на правилното място, за да може очите да получат предназначените за тях образи.

Новият дисплей използва подсветка, чиято повърхност е набраздена с миниатюрни рефрактори. Всеки от тях изпраща отделни лъчи светлина в определени посоки. При комбинирането си, тези отделни пиксели съставляват изображенията, изпращани на всяко око.

Демонстрационните модели могат да изпращат светлина в 14 различни зрителни посоки. На тестовете e използвано видео, снимано с 30 кадъра в секунда.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!