Първата електронна „телепатична“ връзка между хора през интернет

Андреа Стоко и Ражеш Рао осъществяват директна връзка между мозъците си през интернет. Снимка: University of Washington

Андреа Стоко и Ражеш Рао осъществяват директна връзка между мозъците си през интернет. Снимка: University of Washington

В уникален експеримент учен успя „телепатично“ да накара ръката на негов колега да извърши движение, чрез мозъчен сигнал, предаден по интернет. Според изследователите това е първата връзка между човешки мозъци, която се прави по неинвазивна технология.

„Интернет беше начин да се свързват компютри, а сега може да е начин да се свързват мозъци“, казва Андреа Стоко от Университета на Вашингтон, който е провел експеримента заедно с колегата си Раджеш Рао. Стоко заявява още, че искат да използват технологията за директно предаване на информация между хората.

На 12-и този месец Рао стоял в лаборатория със специална шапка с електроди, свързана към машина за ЕЕГ, която регистрирала електрическата активност в мозъка му. Стоко пък бил в лаборатория в другия край на университетския кампус и от своя страна носел лилава шапка, на която било отбелязано мястото за транскраниална магнитна стимулация в мозъка. Стимулацията въздействала върху зона, отговаряща за движение на едната му ръка.

На компютърен екран Рао играел на проста видеоигра, но само въображаемо – когато в играта той трябвало да изстреля снаряд по цел, той си представял как си премества дясната ръка, активирайки бутона „огън“. ЕЕГ улавяла мозъчната дейност, съответстваща на това, а сигналът се предавал през интернет към лабораторията, в която бил Стоко. Почти едновременно с въображаемата стрелба на Рао Стоко напълно неволно си премествал показалеца на дясната ръка, за да натисне бутон на клавиатурата и да стреля. Той сравнява усещането на преместването на ръката си с това на нервен тик.

„Беше и вълнуващо и зловещо да видя как въображаемо действие от моя мозък се превръща в реално действие на друг мозък“, казва Рао. „Това беше едностранно предаване на информация от моя мозък към неговия. Следващата стъпка е по-равностойна двустранна комуникация директно между двата мозъка“, допълва той.

Технологиите, използвани в експеримента, са добре известни на учените. Електроенцефалографията (ЕЕГ) се прилага рутинно за изследване и записване на мозъчната електрическа активност. Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС) пък е неинвазивен начин за стимулация на мозъка, като ефекта от нея зависи от това къде е разположена бобината на уреда.

В този случай тя е била поставена над зоната в мозъка, отговаряща за движение на дясната ръка. Чрез активирането на клетките в нея, стимулацията е накарала мозъка да реши, че има нужда да извърши действие с дясната ръка.

Ето видео за експеримента:

(Източник: University of Washington)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: