Пробив в опитомяването на неограничената енергия в сърцето на Слънцето

Илюстрацията показва как лазерите на НВС проникват в капсулата, съдържаща водородното гориво. Илюстрация: National Ignition Facility

Илюстрацията показва как лазерите на НВС проникват в капсулата, съдържаща водородното гориво. Илюстрация: National Ignition Facility

Учените от Националното възпламенително съоръжение в САЩ направиха важен пробив по пътя към постигането на самоподдържащ се ядрен синтез.

Овладяването на ядрения синтез – процесът, който „захранва“ Слънцето и звездите – може да осигури неограничен и евтин източник на енергия за човечеството. За да бъдат рентабилни обаче централите, използващи ядрен синтез, трябва да произвеждат повече енергия, отколкото използват – цел, която си остава непостигната досега.

Нов пробив в Националното възпламенително съоръжение дава надежда за по-близко бъдеще за авангардната технология. В лабораторията на НВС в Ливърмор 192 лъча, изграждащи най-мощния лазер в света, се използват, за да компресират и загреят водородно гориво до огромното налягане и температура в сърцето на звездите. 

По време на експеримент в края на септември, количеството освободена с ядрен синтез енергия е било по-голямо от количеството, използвано от горивото. Това се постига за пръв път в света и доближава учените до следващата цел – „възпламеняване“ – при която процесът ще генерира толкова енергия, колкото осигуряват лазерите. Причината за разликата е в определени „неефективности“ в различни части на системата, които не позволяват цялата енергия на лазерите да се предаде на горивото.

Специалистите описват постижението като най-значимото за ядрения синтез в последните години и като показно за това, че НВС е на прав път.

Учените се опитват да постигнат контролиран ядрен синтез от половин век, но експериментите си остават неуспешни. Технологията се различава значително от тази, използвана в ядрените централи, при която атомни ядра не се сливат, а се делят. И двата процеса разчитат на факта, че масата е еквивалентна на енергия, както доказва Айнщайн с известната си формула E = mc2.

В света има и други проекти, чиято цел е да бъде овладян ядреният синтез. Такъв е центърът ITER, на стойност милиарди евро, който се строи в Кадараш, Франция. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: