Разработиха усъвършенстван прозрачен дисплей (ВИДЕО)

Снимка: MIT

Снимка: MIT

Изследователи от MIT разработиха нова технология за излъчване на образи, която може да има значителни предимства спрямо вече съществуващи системи – голям ъгъл на видимост, прост производствен процес и потенциално ниска цена.

Тайната на новата система са наночастици, които се вграждат в прозрачен материал. Тези частици могат да бъдат направени по такъв начин, че да отразяват само определен тип светлина – или цвят – без да оказват влияние върху останалите. В резултат от това дадената повърхност-екран може да остане достатъчно прозрачна, така че през нея да могат да се виждат форми и цветове.

За да демонстрират системата, учените прожектираха сини изображения пред композиция от чашки, които ясно се виждат през екрана. Вижте видео:

Въпреки, че в случая са използвани сребърни наночастици – всяка с размер 60 нанометра – които създават синьо изображение, разработчиците казват, че не би следвало да е проблем със същата технология да се излъчва пълноцветна картина. За целта са необходими само три цвята – червено, синьо и зелено – и всеки от тях ще заема само малък диапазон от светлинния спектър, така че останалите цветове спокойно ще преминават през екрана.

Стъклото ще изглежда напълно прозрачно, защото повечето от светлината няма да е точно от тази конкретна дължина на вълната, която частиците са направени да отразяват, казва Марин Солячич от екипа.

Наночастиците могат лесно да бъдат вградени в евтино пластмасово покритие, което да се нанася върху стъкло. За прожектирането пък може да се разчита на конвенционални лазерни проектори или специално създадени за целта такива. (Източник: MIT)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!