Разтворими органични слънчеви батерии

Соларните панели трябва да могат да бъдат рециклирани

Соларните панели трябва да могат да бъдат рециклирани

Екип от Технологичния институт на Джорджия и Университета Пърдю е разработил ефикасни соларни панели, използвайки естествени субстрати от растения. Производството им върху целулозни нанокристални субстрати позволява на соларните панели да се разтварят лесно във вода на края на жизнения им цикъл.

Изследователите докладват, че органичните соларни клетки достигат ефикасност на енергийното освояване до 2.7 процента – цифра, която досега не е била постигана със субстрати, извлечени от възобновяеми суровини.

При рециклирането, соларните клетки просто се потапят във вода при стайна температура. Само в рамките на минути, целулозния нанокристален субстрат се разтваря и клеката може лесно да се раздели на основните си компоненти.

„Разработката и постиженията на органичните субстрати в соларните технологии се подобрява непрекъснато,” обяснява pроф. Бернард Кипелен, ръководител на изследването. „Но органичните соларни панели трябва и да могат да бъдат рециклирани. В противен случай просто разрешаваме един проблем – по-малка зависимост от изкопаеми горива, създавайки друг – технология, която произвежда енергия от възобновяеми източници, но сама по себе си не може да бъде изхвърлена на края на жизнения си цикъл.”

В момента, органичните соларни панели се правят върху стъкло или пластмаса. Нито един от двата материала не се рециклира лесно. Използваните субстрати, извлечени от петрол, не са безвредни за околната среда. Други възможни субстрати – хартиените – са по-добри за околната среда, но са ниско-ефективни. А използваните в това изследване наноматериали са зелени, възобновяеми и устойчиви.

„Следващата ни задача е да подобрим ефикасността до 10 процента – ниво, подобно на соларните клетки, използващи субстрати, извлечени от петрол”, пояснява Кипелен.

Новият подход e публикуван в сп. Scientific Reports. Източник: Georgia Tech University

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: