Робот разбира какво му се казва и учи благодарение на „опростен“ мозък (ВИДЕО)

Роботът iCub. Снимка: Inserm / P. Latron

Роботът iCub. Снимка: Inserm / P. Latron

Роботът iCub, разработен от екипа на Питър Домини от Лионския институт за стволови клетки и изучаване на мозъка, е способен да разбира какво му се казва и дори да очаква как ще завърши изречението.

Технологията позволяваща това е базирана на начина, по който функционира човешкия мозък и на определен тип връзки, които се сформират в него. Изкуствената невронна мрежа на iCub му позволява да учи и в последствие да разбира нови смислови конструкции, включващи нова граматична структура. Роботът може да свързва по смисъл две изречения и да предвиди как ще завърши изречение преди да е изречено.

В разработването на изкуствената невронна мрежа, учените приложили познания, натрупани в течение на години изследване на фундаменталните принципи, по които функционира човешкия мозък. Те споделят, че един от най-невероятните аспекти на обработката на езика е скоростта, с която се извършва.

Така например човешкият мозък обработва в реално време първите няколко думи от изречението и „предвижда“ какво следва, като по този начин улеснява по-нататъшната обработка на информацията. През цялото време тези предвиждания се обновяват чрез сравняване на новопридобитата информация и натрупания вече контекст. Подобна „невронна конструкция“ учените са заложили и в своята разработка. За да я тестват в реални условия те я инсталирали в хуманоидния робот iCub.

Във видео демонстрация се показва как робота е помолен да посочи към китара (син обект) и след това да премести цигулка (червен обект). iCub се справя блестящо като първо повтаря изречението и обяснява, че напълно разбира какво е помолен да извърши. Вижте:

 

Учените смятат, че разработката им е важна стъпка към в справянето с някои разпространени заболявания и значително подпомага разбирането ни за човешкия мозък. (Източник: Lyon Institute for Stem Cell and Brain Research)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!