Роботи се състезават за награда на НАСА от 1,5 млн. долара

Марк Мъри от компанията Intrepid Systems проверява робота, с който участват в състезанието с награден фонд от НАСА. Снимка: NASA/Bill Ingalls

Марк Мъри от компанията Intrepid Systems проверява робота, с който участват в състезанието с награден фонд от НАСА. Снимка: NASA/Bill Ingalls

Единадесет робота от САЩ, Канада и Естония участват в спонсорирана от НАСА надпревара, която се организира с цел ускоряване на технологичното развитие.

В първия ден от тридневното съревнование роботите е трябвало да демонстрират на полеви терен умението си да заобикалят препятствия, за да откриват и донасят геоложки проби. За целта е използван паркът на Политехническия институт в Устършър, Масачузетс.

Теренът е избран, за да може самостоятелно придвижващите се роботи да бъдат изправени пред реални предизвикателства. Целта на своеобразната надпревара е да се окуражи напредъкът в автономната навигация и роботизираните технологии.

„Усъвършенстването на технологиите ще е от полза не само за НАСА и космическите изследвания, но и в безброй приложения тук на Земята“, казва Сам Ортега, мениджър на програмата Centennial Challenges на Центъра за космически полети „Джордж Маршал“ на НАСА в Алабама.

Целта на роботите в състезанието е да намерят и донесат проби с различни форми и размери. Наградите варират от 100 000 долара до 1,5 милиона долара в зависимост от сложността на задачите. В миналогодишното състезание например не е присъдена парична награда, тъй като единственият класирал се за него робот не е успял да донесе посочените проби за определеното време.

Роботите в надпреварата не трябва да надвишават тегло от 80 килограма и размер от 1,5 квадратни метра. Програмата е ориентирана предимно към цивилни изобретения, но участват и представители на малкия бизнес и университети, които са разработили свои роботи. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!

Тагове: