Сгъваема градска еко-кола на пазара в EU през 2013 г.

Президента на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу представи разработена съвместно от европейци и американци кола, която може да революционаризира начина, по който се придвижват хората в градска среда, след излизането си на пазара през 2013 г.

Визуализация на колата Хирико. Снимка: www.hiriko.com

Визуализация на колата Хирико. Снимка: www.hiriko.com

Колата наречена Хирико – баска дума означаваща „градски” -  е замислена като концепция от екип от MIT-Media Lab в Бостън, но е изработена от 7 малки бизнес фирми от Баската автономна област в Испания.

Хирико е двуместен електромобил с дължина 1,5 метра и може да измине 120 км без презареждане. За да се направи максимално компактна, колата няма врати отстрани, а достъпа до седалките се осъществява през повдигащото се предно стъкло.

Хирико разполага и с набор от оптимизации, които я правят далеч по-удобно превозно средство за градски условия в сравнение с обичайните по-размер нейни събратя: гумите й, например, са способни да се завъртят под прав ъгъл, което позволява колата да се паркира на страни – определено преимущество при паркирането в тесни пространства.

Друг плюс на електромобила е способността й да се сгъва като бебешка количка, което му позволява да заема далеч по-малко място при паркиране. Компактността на изработената в ЕС кола в голяма степен се дължи на факта, че мотора е разположен в колелата.

Предимствата на Хирико са причина от редица големи градове по-света вече да проявяват интерес към возилото. Между тях са Берлин, Барсерлона, Сан Франциско, Париж, Лондон, Бостън и Хонконг.

Разработчиците смятат, че е възможно да се наложи модел в който колите са собственост на града и се дават под наем. Разбира се, Хирико ще може да бъде закупена и от крайни клиенти, като цената й вероятно ще е от порядъка на 12 500 евро.

Източник: Хирико

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!